mæslingeudbrud og vaccination

Det aktuelle udbrud af mæslinger i Danmark, status per 25. februar 2019


Det første tilfælde af mæslinger blev konstateret i uge 6 og det andet i uge 7. De var begge blevet syge efter hjemkomsten fra skiferier i Val Thorens i Frankrig i januar. De franske myndigheder meldte i uge 7 om et mæslingeudbrud i netop Val Thorens.


Siden uge 7 er der påvist flere tilfælde af mæslinger i Danmark.


Tilfældene findes flere forskellige steder i landet.


Mæslinger har en inkubationstid på op til 18 dage og læger opfordres til at være ekstra opmærksomme på patienter med symptomer som kunne være mæslinger, og især hvis patienten måtte have modtaget mail eller brev om, at han/hun har været udsat for smitte.

Danskere, der ikke er vaccineret mod mæslinger, skal være særligt opmærksomme på eventuelle symptomer på mæslinger.

Symptomer


Inkubationstiden - tiden fra smitte til sygdommen bryder ud - angives lidt forskelligt, men en-to uger er det almindelige. Efter knap 14 dage begynder sygdommen med:


 • Temperaturforhøjelse til 39 grader.

 • Snue.

 • Hoste - der kan komme til at lyde som en søløve.

 • Røde øjne.

 • Lysfølsomhed.

 • Der kan også komme store ømme, hævede lymfeknuder på halsen og ondt i halsen.

 • Der kan vise sig sandkornsstore, grålige pletter på mundslimhinden ud for undermundens kindtænder. Det er de såkaldt koptiske pletter som ses på dette tidspunkt, før udslættet viser sig.


Efter tre-fire dage falder temperaturen måske, men den stiger dog hurtigt igen, og samtidig kommer udslættet:


 • Udslættet begynder typisk omkring ørerne og breder sig ned over kroppen og benene i løbet af et døgn eller to.

 • Pletterne er i begyndelsen ganske små - et par millimeter - men bliver hurtigt det dobbelte og begynder at flyde sammen.

 • Pletterne er højrøde.

 • Temperaturen, som kan nå de 40 grader, kan holde sig et par dage. Så svinder den, og det samme gør udslættet, som dog imidlertid kan efterlade brunlige pletter.
Gratis mæslingevaccination til voksne


Voksne, der ikke allerede er vaccineret eller har haft mæslinger, kan blive gratis vaccineret hos praktiserende læge eller på en privat vaccinationsklinik.Opfylder man betingelserne, vil man få én MFR-vaccine, som udover at beskytte mod mæslinger også beskytter mod fåresyge og røde hunde. Personer født før 1974 har med meget stor sandsynlighed en naturlig immunitet, i og med at over 95% af alle på det tidspunkt har været udsat for smitte. Børn op til 4-6 måneder er beskyttet af moderens antistoffer. Vaccinen gives kun undtagelsesvis til børn mellem 6-12 måneder.


Der er ingen risiko ved at blive MFR-vaccineret, selvom man skulle have haft fåresyge og/eller røde hunde. Hvis man allerede er immun mod den ene eller begge sygdomme, vil de antistoffer man allerede har i kroppen blot neutralisere denne del af vaccinen.


Tilbuddet er især relevant for yngre voksne, samt evt. børn fra 12-15 måneder, som endnu ikke er vaccineret i det almindelige børnevaccinationsprogram.


Selvom MFR-vaccination har været del af det danske børnevaccinationsprogram i mere end 30 år, er der en gruppe, især blandt yngre voksne op til omkring 45-årsalderen, som ikke er blevet vaccineret som børn, og som heller ikke har haft sygdommen, da den har været sjælden i det meste af deres levetid. Denne gruppe risikerer at blive smittet ved rejser til lande både i og udenfor Europa, hvor mæslinger forekommer langt hyppigere end i Danmark. De risikerer desuden at bringe smitte med tilbage til Danmark.


Derfor opfordrer sundhedsmyndighederne til, at man både er vaccineret mod mæslinger ved ophold i Danmark samt inden eventuel udlandsrejse.


Man anbefaler at ikke-vaccinerede personer, der er udsat for sandsynlig smitte inden for de sidste 72 timer vaccineres. Skulle man være blevet udsat for mulig smitte i en klinik/sygehus/Lægevagten, vil Styrelsen For Patientsikkerhed informere herom, således at man kan blive vaccineret hurtigst muligt. - Senest var dette tilfældet for en stor gruppe mennesker, der havde opholdt sig i Lægevagtens venteværelse i Odense en aften. Alle muligt eksponerede blev kontaktet.


Se den aktuelle status for mæslingesygdommmen i Europa og yderligere om baggrund for vaccination ved at klikke


Bivirkninger


MFR-vaccinen kan som andre lægemidler medføre bivirkninger. De hyppigste bivirkninger, der er indberettet ved brug af M-M-R VaxPro® er feber > 38,5 grader, lokalreaktioner på vaccinationsstedet, herunder smerter, hævelse og udslæt. Hos voksne kvinder er hyppigheden af ledbetændelse (artritis) og ledsmerter generelt højere end hos børn (12-20 %), og reaktionerne mere markante og af længere varighed. Personer med alvorlig nedsat immunforsvar og gravide må ikke vaccineres.